De 5 belangrijkste feiten over Lorazepam bijwerkingen
Net als alle andere medicijnen kunnen er ook hier Lorazepam bijwerkingen optreden. Toch gaan er veel fabels, geruchten en onwaarheden rond op het internet over deze bijwerkingen. Daarom duiken wij als online apotheek in dit artikel wat dieper in de materie. Wij vertellen je de 5 belangrijkste feiten over deze bijwerkingen. Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze experts. Wij helpen je graag persoonlijk verder en beantwoorden zo snel mogelijk je vragen.
Inhoudsopgave
1. Niet iedereen krijgt last van bijwerkingen
Een van de grootste fabels over de Lorazepam bijwerkingen is dat iedereen hier last van krijgt. Realistisch gezien krijgt slechts 30% van de gebruikers last van hele milde bijwerkingen zoals vermoeidheid. Minder dan 10% van de gebruikers krijgen last van bijwerkingen zoals hoofdpijn. En slechts een heel klein deel (minder dan 1%) krijgt last van ernstige bijwerkingen.
Natuurlijk is het wel belangrijk om Lorazepam alleen te gebruiken volgens de instructies van je arts en de instructies in de bijsluiter. Het is niet aan te raden om dit medicijn langer te gebruiken dan toegestaan is. Bij langdurig gebruik loopt de kans op bijwerkingen op.
2. Lorazepam wordt in verschillende situaties gebruikt
Niet iedereen die Lorazepam slikt doet dit om dezelfde reden. Omdat Lorazepam als spierontspanner een hele brede werking heeft, wordt het gebruikt in verschillende situaties. Denk hierbij aan:
- Mensen die moeite hebben met in slaap vallen.
- Mensen die ‘s nachts vaak wakker worden.
- Mensen met angststoornissen of paniekaanvallen.
- Mensen die last hebben van onrust.
- Mensen die last hebben van alcoholontwenning.
- Mensen die last hebben van langdurige epilepsie-aanvallen.
Omdat het gebruik zo uiteen loopt zal de ervaring van de ene persoon anders zijn dan dat van een ander. Lees je online een Lorazepam ervaring van iemand, wees je dan bewust dat zijn gebruik anders kan zijn dan dat van jou. Het advies van je huisarts zal altijd leidend zijn in het gebruik van dit medicijn.
3. De Lorazepam bijsluiter bevat heel veel belangrijke informatie
Ieder medicijn heeft een bijsluiter. Dit is een bondig papiertje met alle informatie over een medicijn. De Lorazepam bijsluiter vertelt je meer over hoe je het medicijn in moet nemen, hoe het werkt, hoe lang het werkt en meer. Het is een van de belangrijkste informatiebronnen voor gebruikers die ook andere medicijnen of medische complicaties hebben. Lees daarom voor gebruik altijd de bijsluiter.
4. Bijwerkingen door langdurig gebruik dienen afgebouwd te worden
Lorazepam is een krachtig medicijn dat alleen bedoeld is voor korte behandelingen, tenzij anders aangegeven door een huisarts. Mensen die dit medicijn lang gebruiken, kunnen sneller last krijgen van bijwerkingen dan anderen. Vooral de afhankelijkheid en gewenning zijn bijwerkingen die vaker optreden bij langdurig gebruik.
Heb je Lorazepam langer dan 2 weken gebruikt en merk je een bijwerking? Dan kan je niet direct stoppen met dit medicijn. Bij langdurig gebruik is het essentieel om af te bouwen, om eventuele ontwenningsverschijnselen te beperken. Het afbouwen doe je door middel van een afbouwschema dat is afgestemd op jouw gezondheid en lichaam.
5. Huisartsen kunnen altijd helpen met bijwerkingen
Heb je last van bijwerkingen? Wil je stoppen maar heb je Lorazepam langer dan 2 weken gebruikt? Wil je graag stoppen met een afbouwschema?
Wat de situatie ook is, jouw huisarts kan je altijd helpen! Ook als je jouw medicatie niet via je huisarts hebt gehaald kan een huisarts zonder problemen je helpen. Maak een afspraak en leg duidelijk uit hoe lang je Lorazepam hebt gebruikt en wat de bijwerkingen zijn die je ervaart.